Orvosoknak

Kérdések amire a tréning épül: 
  • Hogyan észleljük a beteg szorongását, hogyan tudjuk elérni, hogy minél több információ megmaradjon amit átadunk nekik?
  • Hogyan lehet a feltétlen bizalmat elérni egy páciensnél, hogy élete végéig elköteleződjön felénk illetve a klinika felé?
  • Mik azok a pontok, ahol egy páciens bizalmát elveszíthetjük?

Dr. Philling János a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében  orvosi kommunikáció oktatási csoport vezetőjének tankönyveiben leírtakra építve, de a magánegészségügyre specializáltan segít a tréning abban, hogy a klinika orvosai mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a páciens maximális kiszolgálást érezzen!

Megbízóim ezekre a problémákra kerestek megoldást:

“szeretném, ha kicsit kedvesebbek lennének az orvosaink a páciensekkel”

“elég sok páciens panaszkodik arra, hogy kevés a konzultációs idő – több olyan értékesést kaptunk, hogy 5 perc alatt kidobta az orvos a pácienst és ezért horribilis összeget is kértünk ami nem méltányos”

“Nagyon jó orvosaink vannak, imádják a betegek őket! De rengeteg idő megy el a konzultációra, ami a klinika bevételét negítívan befolyásolja. Azt kellene bemutatni nekik, hogy miképp lehet rövidebben de hatékonyabban a konzultációs időt kitölteni”

“Van két olyan orvosunk akik képtelenek együttműködni az asszisztensekkel, mérgezik a légkört, de nem lehet nekik felmondani mert jelenleg nincs helyettük más”

A WHO statisztikák alapján hiába óriási a fejlődés az orvostudomány területén, mégis a páciens bizalmatlanság az eddigieknél sokkal magasabb. Az orvosok által javasolt életmódbeli változtatásokat az emberek 80-90%-a!!!! nem tartja be. Az internetnek köszönhetően egyre több lett az orvosi műhibaperek száma, és az egyéb orvosi hivatással való visszaélésekből fakadó perek Az emberek bizalmatlanok, ami egyik félre nézve sem pozitív. Az orvosok egyre kiégettebbek, a páciensek meg olyan nem hozzáértő emberekhez fordulnak ami az életükbe is kerülhet. Az orvosok egyre inkább specializálódnak egyes területekre ami az orvostudomány fejlődésének köszönhető. Ennek a fejlődésnek a hátulütője az lett, hogy a páciens úgy érzi , az orvos csak a testének egy területével foglalkozik, és nem az egész lényével. Az orvosok különválasztják a testet és a lelket. Ezt a helyzetet csak az tudná helyreállítani, ha az orvosok elsajátítanák mindazt a kommunikációs illetve pszichologiai alapokat, amivel a páciens úgy érzi Ő! vele foglalkozik az orvos és nem csak a Betegségével.

A magánegészségügyben az orvoshiány miatt ( is ), a klinikavezetők félnek elküldeni az orvosaikat egy páciens kommunikációs tréningre. Többször ütköznek falba próbálkozásaik, mert az orvosok nem hajlandóak részt venni egy ilyen fejlesztésen. Nagyon leterheltek az orvosok, több helyen is rendelnek és koruknál vagy a kötelező creditpontos  képzések miatt, már nincs idejük kommunikációjuk fejlesztésére. Illetve nagyon nehéz összeszervezni a napot, ami mindenkinek megfelelne.

Az eddigi orvos résztvevők a következőt mondták :

“ Nem hittem volna, hogy ennyi új módszert tanulok! Hihetetlen, hogy még van új amit még nem tudok a pácienskezeléssel kapcsolatban 🙂 “

“ 34 éve dolgozom orvosként, szeretnek a páciensek, rengeteget foglalkozom velük, de hiába szeretnek nekem már megterhelő, hogy mindenkit végig hallgassak, de muszáj vagyok mert emiatt szeretnek. Ma megtanultam azt, hogyan tudom a konzultációt lerövidíteni úgy, hogy mégis úgy érezze a páciens hogy maximálisan foglalkoztam vele”

“ Egyáltalán nem akartam eljönni a tréningre, de mivel a többi kolléga is részt vett én is eljöttem. Nem bántam meg. Azt hittem fejtágítás lesz, de egy pörgős játékos hasznos tanulásnak részese voltam. Köszönöm!”

“ Annyira idegesít már a sok kérdés amit a páciensek feltesznek, nem értettem miért nem értik meg elsőre amit mondok! A tréning segített abban, hogy megértsem az ok -okozati összegfüggést a sok kérdés és az én kommunikációm között. VÁltoztatni fogok! “

A modern orvoslás a 4P jellemzi

1. Preventív
2. Prediktív
3. Perszonalizált
4. Parcitipatív
A hollisztikus gyógyítás az orvostudomány fejlődésének újabb lépcsője!
Tarson lépést a fejlődéssel és fejlessze klinikája orvosainak kommunikációját! Ne hagyja, hogy a googleben negatív értékelésekkel csökkentsék klinikája presztizsét!
Referenciák

7 KÜLÖNLEGES BIZALOMÉPÍTŐ MÓDSZER

Kíváncsi vagyok