5 jel amiről felismered, hogy nem tréningen vagy hanem előadáson

Gyakran látom illetve tapasztaltam a saját bőrömön azt, hogy úton útfélen mindenki már tréningeket tart úgy, hogy gyakorlatilag fogalmuk nincs sem a “trénereknek” sem a résztvevőknek, hogy valójában nem egy tréningen ülnek hanem egy előadást hallgatnak illetve tart a ” tréner”.  A kommunikáció 2 irányú (alaphelyzetben) van egy adó meg egy vevő – illetve akció-reakció. Nos, ha egy kommunikációs tréningen csak a tréner beszél, és oktat, akkor vajon hogyan lesz belőle – KOMMUNIKÁCIÓS TRÉNING? 🙂

A kommunikáció típusai szerint számos felosztás létezik, de a kommunikációs tréningek tekintetében, az egyik alapvető felosztás a kommunikációban résztvevő személyek száma szerinti besorolás:

1. intraperszonális (belső) kommunikáció: pl. tanulás, gondolkodás
2. interperszonális (személyek közötti) kommunikáció:tréning, baráti beszélgetés, etc.

Egy trénig, az interperszonális  ( személyek közötti) kommunikációról szól! Minden más az az egyén saját belső fejlesztésére fejlődésére vonatkozik, erre vannak a önismereti tréningek pl.

A fentiek alapján akkor nézzük mi az 5 jel amiből felismered, hogy nem térningen vagy: 

 

1., MAGAS LÉTSZÁM! tömeg

Ha azt látod, hogy 20 főnél több ember van a teremben akkor már biztos lehetsz benne, hogy nem egy tréningre fizettél be, hanem egy előadásra vagy oktatásra ahol lesz pár kérdés amit fel fognak tenni az embereknek, azt a látszatot keltve, hogy interaktív az előadás a tréninghatás kedvéért. Nem biztos, hogy maga az előadás rossz lesz, de egy tréning és egy előadás között óriási szakadék van abban,  hogy a tudásanyagból mit adnak át és a fejedben mi az, amit hazaviszel és meg is maradt. Egy jó tréning 1 trénerrel , maximum 20 fő (de én inkább 15 főre korlátoznám), részvételénél tudja a legjobb hatást elérni.

 

2., ZSÚFOLT ELRENDEZÉS!

Ahogyan azt a mellékelt kép is mutatja, EZ egy ELŐADÓ terem! A székek és a teremelrendezéséből látszik, hogy itt mindenki ott marad ahol legelőször helyet foglalt, és mereven nézik a kivetítőt és a kint álló személyt. Egy tréning teremben legtöbbször, félkörösen vagy csoportosan alakítják ki az ülésrendet, ügyelve arra, hogy mindenki mindenhonnan jól lássa a trénert, és lehetőleg egymást is a résztvevők.

 

 

 

3., RÖVID IDŐ!

Egy előadás 1 emberrel (az előadóval) egy egész teljes napodat SOHA nem fogja igénybe venni és lekötni sem, viszont egy tréningen 1 trénerrel, biztosan együtt fogsz tölteni minimum 1 napot, úgy hogy azt észre sem fogod venni! Ahol a tematikában azt látod, hogy 4-5 különböző ember tart óránkénti “tréningeket” az nagy valószínűséggel előadás vagy oktatás lesz. Van ugyan esély arra, hogy 4-5 igazán profi tréner összeállít egy olyan anyagot, amit 20 főnek egész nap meg tudnak tartani, de ahhoz igazán nagyon jónak kell lenniük hiszen a részvételi árat a csillagos égig kell emelniük ahhoz, hogy megérje mindenkinek az egész napját kifizetni.

 

4., INTERAKCIÓ HIÁNYA!

Zsibbad a lábad, már a kezed is görcsben a sok körmöléstől. Meleged van, izzadsz, szeretnél már pihenőt de nem mered megszakítani azt, aki magyaráz már 1 órája mindenki előtt észre sem véve, hogy már mozgolódik mindenki. A második órában már azt érzed, képtelen vagy figyelni, kv-ért kiáltasz és mentálisan már teljesen 0 vagy, képtelen vagy befogadni bármit is, kedvetlenné és ingerlékennyé válsz. Na ilyen az, amikor az érdeklődést nem tudja folyamatosan ébren tartani egy előadó, ami szinte képtelenség is hiszen agyilag is korlátozott a koncentrált figyelmünk ideje. Egy tréning merőben eltér ettől. Feladatokkal teli, mozgásos játékokkal teli, kérdés – feleletek, vélemények, és folyamatos kapcsolattartás jellemzi a tréner és a résztvevők közötti kommunikációt.

 

5., NINCS CÉL!

A tematikában illetve az előadások leírásában nincsenek konkrét fejlesztési célok megnevezve. Ezek a kulcsszavak szoktak szerepelni egy tréning köntösbe bújtatott előadás leírásában: “arról beszélünk majd”, +rávilágítunk arra”. Előadás témákat olvasunk mint pl: 

13:40- 14:40 Cselekedj okosan / Gipsz Jakab

14:45-15:30 Csúcsteljesítmény hatása/ Gipsz Jakab és Forrás Emília

nem pedig az adott tréning fejlesztési fázisait-  és annak témáit, mint pl:

10:40 – 12:00 Milyen szabályok szerint lehet felépíteni a munkátokat úgy, hogy elkerülhessétek a konfliktusokat. Hogyan tudtok megfelelő munkát nyújtani a vezetőitek és a páciensek felé. Hogyan tudtok hozzájárulni a klinika forgalmának növekedéséhez. Mi történik, ha porszem kerül a gépezetbe?
12:30 – 15:00 Konfliktuskezelés mesterfokon! 3 módszer amivel profin, és stresszmentesen fogod kezelni a konfliktusokat. – Videó-játék-szituációs gyakorlatok

Egy előadás soha nem lesz olyan értékű témában és tanításban, egy tréninggel, nem kell felkészülni rá úgy, mint egy tréningre, és nem igényel olyan szintű emberismeretet mint egy tréning épp ezért nincs is fókuszban a résztvevő.  Mindkettőnek van haszna, csak az egyik értékesebb tartalmat ad mint a másik, persze trénertől függően!

Jómagam mindkettőt tartom, mert van hogy előadni is felkérnek, de a szívemhez mégis a tréning áll közelebb, mert ott átadhatok a résztvevőknek értékes tudást, ami azonnal használható a munkájukban és a magánéletükben egyaránt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük